vineri, 15 octombrie 2010

Comemorarea Holocaustului

Pe data de 11 octombrie 2010 s-a desfasurat la Colegiul "C.Negri" manifestarea "Comemorarea Holocaustului", manifestare la care am participat printre altii si eu, prof. dr.Sorin Langu. Pentru o fidela relatare a ceea ce s-a discutat va prezint articolul aparut in cotidianul "Viata libera" din 13.10.2010 sub semnatura inspectorului de specialitate prof.Ghita Nazare.

Comemorarea Holocaustului

Holocaustul se înscrie în seria marilor drame ale omenirii, alături de cruciada copiilor, victimele inchiziţiei, gulagul comunist, drama armenilor.

Comemorarea Holocaustului reprezintă un moment de tragică aducere aminte a ororilor pe care, din păcate, omul a putut să le facă asupra omului. Holocaustul a însemnat o decizie care a privit un popor, oriunde s-ar fi aflat: a fi născut evreu echivala cu o condamnare la moarte.

Datele reci ale statisticii consemnează în jur de şase milioane de victime, dintre care un milion şi jumătate de copii.

În memoria victimelor Holocaustului, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a iniţiat şi organizat un amplu ciclu de manifestări educative, de aducere aminte, spre a nu se mai repeta, cu participarea elevilor şi a cadrelor didactice.

Astfel, în perioada 7-13 octombrie, în toate unităţile de învăţământ din judeţ, în coordonarea profesorilor de istorie, au avut loc evocări, simpozioane, sesiuni de comunicări şi referate, dezbateri, colocvii, expoziţii, audiţii, vizionări de filme etc. în memoria victimelor Holocaustului.

Un moment semnificativ în seria acestor manifestări l-a reprezentat Simpozionul „Holocaustul - o dramă în istoria omenirii”, organizat de ISJ, în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos”, Biblioteca „V.A. Urechia” şi Muzeul de Istorie, găzduit de Colegiul Naţional „Costache Negri”, pe 11 octombrie 2010.

În prezenţa unei audienţe numeroase, formată din elevi, studenţi şi profesori de istorie, din municipiu şi judeţ, domnul Abraham Devy, singurul supravieţuitor din Galaţi al Holocaustului, a evocat momentele dramatice pe care le-a trăit, copil fiind, pe drumul deportării şi în viaţa de lagăr de la Halcineţ, din Ucraina.

De asemenea, au fost receptate cu interes comunicările susţinute de reputaţi specialişti şi buni cunoscători ai fenomenului Holocaustului: prof. dr. Gheorghe Felea, consilier superior în MECTS („Iudaism şi antisemitism în istorie”), lector univ. dr. Artur Tuluş („Controversele Holocaustului”) şi lector univ. dr. Constantin Ardeleanu („Masacrul de la Galaţi - 1859”), ambii de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Dunărea de Jos”, Delia Pohrib, muzeograf la Muzeul de Istorie („Holocaustul comunist din Basarabia”), Silvia Matei, şef de secţie la Biblioteca „V. A. Urechia” („Tema Holocaustului în istoriografia românească şi universală”), prof. Monica Popa, de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Tecuci („Modalităţi de abordare a temei Holocaustului în demersul didactic”) şi prof. Sorin Langu, de la Şcoala „Ion Creangă” Galaţi („Folosirea mijloacelor didactice în predarea Holocaustului”).

Participanţii la Simpozion au privit în tăcere consistenta şi emoţionanta expoziţie de fotografii ilustrând aspecte din traseul deportării şi din viaţa de lagăr a milioane de evrei, organizată de gazde în holul Colegiului Naţional „Costache Negri”.

Profesor Gh. Nazare (inspector şcolar)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu