Dupa predarea unui an intreg a optionalului “Istoria evreilor.Holocaustul”, in contextul seminarului de la Yad Vashem, se impun cateva observatii.
Abordarea a fost lejera, fara a incerca impunerea unor anumitor continuturi, fara a-i stresa pe elevi cu note etc. Evaluarea a fost diversificata, incluzand portofolii, referate, concursuri organizate in clasa etc.
Dincolo de continutul istoric, evenimential, problema a fost pe latura etica, moral. “Cine e de vina ?” a fost principala problema a lor.
A doua a fost neimplicarea lumii in aceasta problema: “de ce nu s-a facut nimic?” , “de ce nu afost bombardat Auschwitz-ul?”, etc.
Cred ca problema cu filmele, mult prea dure pentru varsta lor, e ceva mai complicata. Internetul abunda de astfel de secvente, fotografii, filme etc. cu continut extrem de dur, si pe care ei oricum le vad. Refuzul nostru de a arata anumite scene sau fotografii nu face altceva decat de a a-i determina sa caute si mai mult aceste materiale.
In schimb, problema negationista trebuie pusa in mod “internaut”, pe net descopera o gramada de informatii “senzationale”, care se iontegreaza la categoria negatiuonista. Aici trebuie lucrat mult mai mult, pentru ca ei vin cu intrebari la care este foarte greu de contracarat (nu stii materialul, trebuie sa-l vezi, sa-ti dai seama de interesele care sunt in spatele materialului, apoi sa-l explici pe intelesul elevilor).
Un punct pozitiv l-a constituit raspunsul lor. Parintii nu s-au opus, ba chiar o parte dintre ei si-au dat acordul pentru o ipotetica excursie la Auschwitz.